Vláda chce pre zlú žatvu podporiť agrosektor opatreniami za 70 mil. eur

17.08.2012 Bratislava

Bratislava 16. augusta (TASR) - Vládny kabinet plánuje pre tohtoročnú nepriaznivú žatvu podporiť slovenský agrosektor opatreniami za vyše 70 miliónov eur. Vyplýva to zo Správy rezortu pôdohospodárstva o priebehu žatvy v roku 2012 a o podporných opatreniach na zmiernenie nepriaznivej situácie v poľnohospodárstve, ktorou by sa mala vláda zaoberať na svojom výjazdovom zasadaní budúci týždeň v stredu (22.8.).

Opatrenie formou doplnkových národných priamych platieb by malo pomôcť sumou 1,67 milióna eur, zvýhodnené pôžičky z Environmentálneho fondu 30 miliónmi eur, štátna pomoc na zamestnávanie znevýhodnených a značne znevýhodnených zamestnancov sumou 0,66 milióna eur a štátna pomoc na úhradu časti spotrebnej dane z minerálneho oleja 10 miliónmi eur. Skvalitnenie funkčnosti systému Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat pomôže sumou 16,1 milióna eur. Zmena zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách by mala priniesť agrosektoru 11,64 milióna eur.

Priebeh žatvy v roku 2012 na základe doteraz zistených údajov považuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za veľmi nevyrovnaný. "Existujú veľké rozdiely v dosiahnutých úrodách nielen medzi okresmi, ale aj v rámci jedného podniku medzi jednotlivými parcelami," upozorňuje v materiáli.

"Tento nepriaznivý vývoj hlavne u trhových plodín spôsobí poľnohospodárom výpadky v tržbách, a tým aj v tvorbe vlastných zdrojov potrebných na ďalšie financovanie hospodárskej činnosti," avizuje agrorezort.

Pre poľnohospodárske subjekty bude podľa ministerstva dôležitá najmä rýchlosť prijatých opatrení a ich realizácia. "Je predpoklad, že mnohé podniky budú z dôvodu výpadku príjmov z obilnín a nedostatočnej úrody krmovín zvažovať zachovanie ekonomicky akceptovateľného rozsahu živočíšnej výroby," varuje v správe MPRV SR.
 

Vyberte región